Krátkosrstá kolie

01.05.2012 17:14
 

Standard plemene (FCI č. 296)

 

Celkový dojem - pes s velkou inteligencí, ostražitostí a aktivitou. Působí důstojně, což je zdůrazněno jeho perfektní stavbou těla, žádná část nesmí být disproporční, což koresponduje s pracovními dispozicemi.

Charakteristika - stavba těla se vyznačuje silou a aktivitou, bez známek těžkopádnosti a hrubosti. Velmi důležitý je výraz daný perfektní vyvážeností poměru lebky a obličejové části, velikostí, tvarem, barvou a umístěním očí, správným nasazením a nesením uší.

Povaha - veselá a přátelská, nikdy nervózní a agresivní.

Hlava a lebka - velký důraz se klade na správný poměr velikosti hlavy v zhledem k tělu. Při pohledu zepředu i z profilu se hlava podobá tupému, čistě střiženému klínu s hladkými vnějšími liniemi. Lebka je plochá, zužující se plynule po stranách v hladké linii od uší ke špičce černého nosu, bez vystupujících lícních kostí nebo špičaté tlamy. Z profilu leží horní linie lebky a hřbet nosu ve dvou paralelních a shodně dlouhých liniích, které rozděluje mírný, ale patrný stop. Střed mezi vnitřními koutky očí (jenž je zároveň středem korektně umístěného stopu) je zároveň středem délky hlavy. Konec hladké, zaoblené tlamy je tupý, nikdy kvadratický. Spodní čelist je silná a dobře formovaná. Hloubka lebky, od čela k dolní linii spodní čelisti, nesmí být nikdy příliš velká. Čenich je vždy černý.

Oči - velice důležitý rys dodávající psovi milý výraz. Středně velké (nikdy příliš malé), poněkud šikmo uložené, mandlového tvaru, tmavě hnědé barvy, pouze v případě zbarvení blue-merle, kde mohou být oči (jedno nebo obě buď zcela nebo částečně) modré nebo modře skvrnité. Výraz plný inteligence, s živým a bystrým pohledem při naslouchání.

Uši - středně velké, širší u kořene a nasazené ani blízko, ani příliš daleko do sebe. V klidu položené dozadu, při vzrušení otočeny dopředu a neseny tak, že dvě třetiny jsou vzpřímeny a hodní třetina je přirozeně sklopena dopředu až pod horizontální linii sklopení.

Tlama, chrup - zuby odpovídající velikosti. Čelisti silné s perfektním, pravidelným a kompletním nůžkovým skusem, tj. horní zuby těšně překrývají spodní zuby a jsou kolmo vsazené v čelisti.

Krk - svalnatý, silný, přiměřeně dlouhý, dobře klenutý.

Hrudní končetiny - lopatky šikmé a správně zaúhlené. Končetiny rovnoběžné a svalnaté, lokty nevybočují ani dovnitř ani ven, kosti ne moc silné. Předloktí poněkud masité, spěnky (záprstí) pružné a silné.

Tělo - v porovnání s kohoutkovou výškou je trochu delší. Hřbet rovný a pevný, bedra lehce klenutá, žebra dobře klenutá, hrudník hluboký a za rameny správně široký.

Pánevní končetiny - stehna svalnatá, pod správně zaúhlenými kolenními klouby suchá, šlachovitá. Hlezna nízko posazená a silná.

Tlapy - oválné s dobře vyvinutými polštářky. Prsty klenuté a sevřené (na zadních tlapách vyklenuté mírněji).

Ocas - dlouhý, poslední ocasní obratel dosahuje nejméně k hlezennímu kloubu. V klidu je nesen dolů s lehce zvednutou špičkou. Při vzrušení může být nesen výše, avšak nikdy ne nad hřbetem.

Chůze, pohyb - pohyb je důležitým charakteristickým znakem plemene. Harmonicky stavěný pes nikdy nevytáčí lokty, přesto jsou přední tlapy při pohybu poměrně blízko sebe. Motající se, kříživá nebo valivá chůze je vysoce nežádoucí. Při pohledu zezadu vedou zadní končetiny od hlezenního kloubu k zemi rovnoběžně. Při pohledu ze strany je pohyb plynulý. Silné zadní končetiny umožňují vydatný odraz. Odpovídající prostorný krok je žádoucí, měl by být ladný a bez známek námahy.

Srst - krátká, přiléhající, krycí srst tvrdé struktury, s hustou podsadou. Nesmí být trimovaná nebo stříhaná.

Barva - tři uznávané barvy: zlato-bílá, trikolorní a blue-merle.
         Zlatá: všechny odstíny od světle zlaté po sytě mahagonovou nebo odstín sobolí. Světlá slámově žlutá nebo krémová barva jsou vysoce nežádoucí.
         Trikolorní: převládající černá se sytými tříslovými znaky na hlavě a končetinách. Zrzavý nádech krycí srsti je vysoce nežádoucí.
         Blue-merle: převažuje jasná, stříbřitá modrá s černými skvrnami nebo černě mramorovaná. Syté tříslování je žádoucí, ale jejich absence není penalizována. Velké černé skvrny, břidlicové zbarvení nebo zrzavý nádech jak na krycí srsti, tak v podsadě jsou velmi nežádoucí.
         Bílé znaky: všechny výše jmenované barvy mouhou mít pro kolie typické bílé znaky. Žádoucí jsou následující bílé znaky: úplný nebo částečný bílý límec, bílá náprsenka, končetiny a tlapy, bílá špička ocasu. V obličejové části a/nebo na lebce může být lysina.

Výška a váha - výška v kohoutku: psi 56 - 61 cm, feny 51 - 56 cm, váha: psi 20,5 - 29,5 kg, feny 18 - 25 kg

Vady - všechny odchylky od předchozích bodů by měly být brány v úvahu jako vady. Jejich závažnost by měla být posuzována v přesném poměru k jejich stupni odchylky.

Poznámka - psi musí mít dvě varlata normální velikosti úplně sestouplá v šourku.

Zbarvení srsti: (použity obrázky sheltií) Blue merle, sable, tricolor

 

—————

Zpět